Is het allemaal simpel?

Last Updated on 25 november 2024

Een van de beste schakers van onze club vatte het schaken in een mail onlangs samen als: “Dan is mijn aanpak toch wat simpeler John … een foefke gevolgd door een fratske en uiteindelijk is de tegenstander ook maar een patzer van ons niveau”.

Aanleiding was mijn verzuchting over mijn ‘vlot gewonnen eindspel’ de afgelopen interclubontmoeting. Toen ik die thuis analyseerde, bleek ik een paar makkelijkere varianten te hebben gemist, en, gelukkig, miste mijn tegenstander ook een remisevoortzetting. Ik maak het te moeilijk, ’t zal dat zijn.

Die afgelopen interclubontmoeting (ronde 4, in Oude God) werd door Geel trouwens vlot gewonnen, al begon het niet ideaal. Ik reed zelf rond mijn eigen huis verloren (ik bespaar je de details) waardoor ik nogal laat in Geel aankwam. Geen parkeerplaats in Oude God, en 4 mensen die blijkbaar toen ik hen maar wat vroeger uit de auto gooide, nog eens verloren durfden lopen, zorgden dat de helft van Geel 3 én Geel 1 bijna 10 minuten aan hun bord verschenen. Ik nog het laatst van allemaal (na wat rond rijden dan toch een plekje vlakbij gevonden). Tot overmaat van ramp verloor Jorn in recordtijd: bedenktijd en punt in het krijt dus. 

Foefke en fratske zorgde gelukkig heel snel voor de 1 – 1. Chris was in een scherp middenspel een remise door verwisseling van zetten uit de weg gegaan, maar zijn gestarte aanval leek nooit echt gevaarlijk te worden, waarna een tijd later toch de vrede werd getekend. 

Nicolas maakte het even moeilijk als ik, en kwam in een eindspel terecht dat gewonnen was, en dan toch weer remise blijkbaar, maar toen wou de tegenstander meer, en zo was het toch terug winst voor Nicolas. Mathias had het naar eigen zeggen heel lang moeilijk om een voordeeltje bij elkaar te krijgen, maar uiteindelijk kraakte de tegenstander toch. En ik, zoals hierboven gezegd, voelde me altijd beter. Zelfs zo goed, dat ik gewonnen pionnen gewoon teruggaf, om dan wat beter in het middenspel te staan, en het eindspel mooi te winnen. De computer lachte me nadien dus vierkant uit. 

Geel 3 won ook, dus geslaagde interclubnamiddag in Oude God. Geel 2 moest de wet van de sterkste ondergaan, en verloor met 4,5 – 1,5 in Dworp, al bij al, gezien het verschil, nog een mooi resultaat, toch? Wel, ik kan het niet laten om de statistiek van professor elo er even bij te halen. 259 elopunten was het gemiddelde verschil, dat zou een winstkans geven van 0.18. Vermenigvuldigd met maximaal 6 te behalen punten geeft dat 1,08. Dus inderdaad, beter gescoord dan te verwachten, dankzij een overwinning van Liese, en remise van Kobe.

5 dagen later, we schrijven 22 november 2024, mocht ik in ronde 5 van het clubkampioenshap aantreden tegen Wim. Da’s iemand die me wel eens durft opzij zetten met een foefke en een fratske.

Ik heb een beetje op de man gespeeld, en een opening gekozen die in mijn ogen wat minder typische foefkes en fratskes toeliet. Maar toch kom je, relatief rustige stelling of niet, af en toe in een mogelijke ‘foefke en fratske’ stelling terecht, zie diagram.

 In deze stelling wilde ik 10. … , Le5 11. de5: , Pe4: 12. De4: , Lc6 13. Dame ‘naar ergens’, Dd5 spelen. Maar daarvoor moet je al wat mogelijk volgt allemaal uitrekenen (waar gaat de dame naar toe, wat met nadien de loper die aftrekaanval op de dame dreigt, …). Het lijkt me een goede visualisatie-oefening, en eens geen typische met stelling openbrekende offers en mat als resultaat, maar simpelweg: als ik bovenstaande plan kan spelen, sta ik goed. Maar loop ik dan ergens op een foefke en fratske, en is het boeken toe?

En om nog een laatste keer terug te komen op ‘een foefke gevolgd door een fratske’: bekt goed, niet? Wedden dat je na dit verslag ook geregeld foefke en fratske gaat gebruiken in je dagelijkse schaaktaal?

Verdere resultaten van het clubkampioenschap te vinden op de website. Mijn oprechte excuses voor het wegblijven van de verslagen daarrond. Mijn ambitie was duidelijk te groot.

Ah, en wat de oefening betreft: het plan werkt perfect, ik heb het na lang rekenen ook uitgevoerd. Heel blij achteraf dat de computer me nu wel eens volmondig gelijk gaf.