Vlaams Jeugdcriterium 09/03/2024

Last Updated on 11 maart 2024

Zaterdag 9 maart werd in Hoboken de 2de manche gespeeld van het Vlaams Jeugdcriterium Schaak 2024 over 12 Manches in heel Vlaanderen. Jammer genoeg waren er door omstandigheden volgens de organisatie te weinig inschrijvingen: 143 tegenover 223 in de 1ste manche in Brasschaat. Sk Geel had toch weer 3 getrouwe en moedige deelnemers aan de start.

Laat ik dit keer beginnen met de Reeks U16 + Volwassenen -1500 Elo. Daar hadden we toch één deelnemer en wat voor een. Jasper Mareels Dutry. Met zijn 15 jaar is hij toch een rookie in deze reeks. Maar wat een prestatie. Jasper eindigde 3de, maar ook gedeeld 2de met 4,5 punten uit 7 ronden! Pittig detail: Jasper verloor geen enkele wedstrijd, en speelde 5 keer remise. Dat geeft dus aan dat hij een zeer goede verdediger is die geen fouten meer maakt. En dat hij ook bij de volwassenen al meetelt. Hij speelde remise tegen de winnaar.

Een dikke proficiat voor deze prachtige prestatie. Jasper staat nu ook 3de van de 28 deelnemers U16 in de tussenstand na 2 manches.

Maar SK Geel had nog 2 jonge schakers aan de start in de reeks U8. Zoals ik al eens eerder vermeld heb, leerde Rosalie Heuvelmans in de Lente van vorig jaar in het 1ste leerjaar op school in Geel de schaakregels aan haar vriendje Mathis Cuyvers. Allebei volgen ze nu samen les in onze Club in Stap3. Voor 8-jarigen echte geen makkie. Mathis kon zijn schoolkameraadje Rosalie overhalen om na een zeer goede prestatie in Brasschaat 14 dagen eerder, waar ze respectievelijk 4de (met 6/9) en 15de (met 4/9) eindigden, opnieuw mee te doen in Hoboken. Nog beter doen zou echt heel moeilijk worden.

De beste jongste schakers uit heel Vlaanderen waren ook hier weer van de partij. De 1ste ronde was heel opmerkelijk. Mathis won gemakkelijk en Rosalie had een aartsmoeilijke tegenstander uit Blankenberge voor zich en dan nog wel met Zwart. Helaas liet het jongetje zich vangen aan een mooi vork-maneuver van Rosalie en hij verloor een Toren. Van dan af pakte ze alles wat ze ook maar veilig kon pakken, tot het verbouwereerde kereltje geen stuk meer over had en in extremis nog een patstelling probeerde uit de brand te sleuren. Maar Rosalie liet zich niet vangen en won ook haar 1ste wedstrijd. Uiteindelijk kwamen beiden in het verdere verloop van de 9 ronden altijd maar sterkere tegenstanders tegen en verloren ze toch enkele wedstrijden tegen betere en meer ervaren tegenstanders. 

En toch hebben ze het allebei beter gedaan dan in hun eerste optreden in Brasschaat. Uiteindelijk eindigde Mathis mooi 3de met 7/9 en enkel 2 verliespartijen tegen de nummers 1 en 2. Ook Rosalie haalde een eervolle 11de (gedeelde 5de) plaats met 5/9. Voor haar was het een tevens een hele eer om alweer als 1ste meisje te eindigen tussen al deze goeie jonge mannelijke schakers uit heel Vlaanderen. Ze staan respectievelijk ook 3de en 11de van de 31 U8 spelers in de tussenstand.

Zaterdag 30 maart wordt de 3de manche in Hasselt gespeeld. Ik ben benieuwd.

meester marc