Mathis schittert in Zottegem

Last Updated on 18 november 2023

Jeugdschaakcriterium 2023

Afgelopen zondag, 12 november vond de 7de manche plaats van het prestigieuze Vlaams Jeugdschaakcriterium in Zottegem, in het hartje van Oost-Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen. Een heel eindje rijden dus.

Maar toch was er één moedig jongetje uit onze club die de moed had om daar een paar potjes te gaan schaken in de reeks U8. Ons jongste clublid Mathis Cuyvers 7 j. wilde zich dolgraag gaan meten met de allerbeste schakers in België tot 8 jaar. Hij had al behoorlijke resultaten geboekt in de 2 vorige manches in Leuven (11de/26 met 5/9 en in Turnhout (9de/26 met 6/9).

Zoals de vorige keren begon Mathis weer sterk met een mooie overwinning. Daarom mocht hij in ronde 2 op het derde bord spelen tegen de nummer 2 van België. Helaas was dat nog een trapje te hoog voor Mathis die amper 9 maanden geleden begonnen was met schaken. 

Met 5 uit 7 mocht hij het opnemen tegen de nr. 5 in de stand, maar ook dat was nog net iets te hoog gegrepen. En in de 9de en laatste ronde moest hij het opnemen tegen de absolute nummer 1 van België Basiel Verbeke 8 j. en lid van de grootste en op één na oudste schaakclub in België: KGSRL Gent. Hun beste 10 leden zijn allemaal Grootmeester, gevolgd door een rits IM en FM. Basiel staat daar op de ledenlijst als 153ste met 1313 Elo punten. Vermoedelijk is Basiel al enkele jaren serieus aan het schaken. Vorig jaar eindigde hij trouwens als 7-jarige op plaats 3 in dit Jeugdcriterium.

Mathis heeft het 18 zetten volgehouden… een stimulans om door te zetten. Zijn tijd komt heus nog wel. Dit keer dus weer een mooie prestatie: 9de met 5/9. Na 7 manches is Mathis ondertussen opgeklommen naar de 16de plaats in de algemene tussenstand met amper 3 deelnames. Daarin staat hij als 7-jarige op de 2de plaats na een toptalent uit Oude God. Maar nog merkwaardiger is dat toen de eerste 2 manches van dit criteriumtornooi gespeeld werden in het begin van dit jaar, Mathis nog nooit gehoord had van schaken.   

Zijn eerste schaaklesje kreeg hij op school in maart van dit jaar van zijn klasgenootje Rosalie Heuvelmans die in het eerste leerjaar een spreekbeurt gaf over schaken. Mathis was direct geïnteresseerd in dit prachtige denkspel, of is het sport? Omdat hij de schaakboekjes Stap 1 en 2 op enkele weken tijd in de grote vakantie doorworsteld had, mocht Mathis per uitzondering starten bij ons in de club samen met zijn vriendinnetje Rosalie uit de school. Ze volgen nu samen les als 7-jarigen in Stap 3 in onze club.

P.S.: Vorig jaar is er een talentvol jongetje van 7 j. uit onze club vertrokken. Hij was in Zottegem 6de met 6.5/9 in de reeks U10 mede dank zij 2 jaar opleiding in onze dagelijkse Zoomlessen tijdens de coronaperiode. Jammer, maar helaas. 

Gelukkig kunnen we nu die coronaperiode achter ons laten zodat er nog vele jonge talentvolle jongens en meisjes de weg vinden naar ons clubhuis in Geel.

En denk eraan: ‘ Iedere Grootmeester was ooit een beginner.’