Gouden Paard Blitz in Mol

Last Updated on 1 augustus 2023

Zondag voormiddag 25 Juni organiseerde Schaakclub Mol een snelschaaktoernooi.

3 Jeugdleden van SK Geel hebben daaraan meegedaan. Totaal waren er 36 deelnemers. Helaas voor alle jongste deelnemers, werd er gespeeld in 1 gemeenschappelijke reeks.

Foto 1: Ides Van de Perre als 8-jarige in de categorie -10 eindigde op een zeer mooie 12de plaats. En 2de plaats in zijn eigen categorie -10! bijna had hij zijn reeks gewonnen maar … (*) zie verder.

Foto 2: Mathis Cuyvers als 7-jarige in de categorie -8 eindigde op een verdienstelijke 18de plaats. En 1ste plaats in zijn eigen categorie -8! Na 2 rondes stond hij aan de leiding, maar dan trof hij in de volgende rondes de zware kanonnen en had pech door “schaak” niet gezien. Mathis heeft het schaken pas 4 maanden geleden ontdekt in het 1ste leerjaar door Rosalie.

Foto 3: Rosalie Heuvelmans als 7-jarige in de categorie -8 eindigde op een mooie 35ste plaats. Zij kreeg in haar eerste ronde een tegensgander van haar niveau, maaaaaaar omwille van 2 veel te laatkomers, kreeg ze als tegenstander ene Arne Stroobant in de repairing! Deze talentvolle jongen heeft al verschillende schaaktornooien (en dit tornooi ook) gewonnen en is 3 jaar ouder.

Belangrijk detail: de regels van de FIDE werden toegepast, en… die zijn zeeeeeer streng, oa:

  • een ongeldige zet is na handopsteking van de tegenstander diskwalificatie en dus verlies van de match.
  • een schaak niet gezien (dus niet opgeheven) is tevens na handopsteking van de tegenstander diskwalificatie en dus verlies van de match.

Onze 3 jeugdspelers hebben veel van hun wedstrijden alzo verloren! Zij zijn zo gewoon dat de tegenstander uit beleefdheid “schaak” aankondigt. Maar helaas, dat MOET niet!

zie ook deze link  https://www.gva.be/cnt/dmf20230625_94545334

en http://molseschaakclub.be/artikel/gouden-paard-jeugdschaak-blitztoernooi-2023